Kaotisk schemaläggning

Styrelsen i Seko Sektion Åkande är medvetna om att det finns mycket frustration med nuvarande schemaläggning och turer. Vi både hör och förstår den frustration som vi alla som befinner oss ute i verksamheten känner av.

I samband att covid19-pandemin utbröt och att korttidsarbetet infördes i början av april och att alla övergick till att gå på ”skubben” (provisorisk lista), så har det inte funnits turförteckningar som vare sig är godkända och ännu mindre förhandlade med facket.

Det är många turer där det ligger precis 11 timmars nattvila emellan. Det förekommer även sena turer inför ledig dag eller ledig helg. Vi har också fått rapporter från medlemmar som har fått många tidiga turer i rad vilket leder till att man i princip bor på jobbet i rummen för tidig tjänst. I vissa fall har man ofta fått åka in och lägga sig på sina lediga dagar.

Vi i sektionsstyrelsen har fört en diskussion om att vi önskar månadslistor och att de som går på fast lista borde få ramtider utlagda under september som återspeglar de fasta listornas turer på sin valda och av arbetsgivaren tilldelade gruppnyckel. Så har inte varit fallet.

Det har även framkommit, trots att Getingmidje-avstängningen är avslutad, att vi återigen har fått turer med mycket tidig turstart på hemmastation som efter samråd med arbetsgivaren egentligen skulle bemannas av överliggande personal. Detta har vi och skyddsombud aktualiserat för arbetsgivaren.

Seko-klubbarnas samordningsorgan på SJ, Seko SJ:s styrelse, har efter att vi lyft frågan som ohållbar nu diskuterat denna situation på sitt styrelsemöte den 20:e augusti och vi i sektionsstyrelsen inväntar svar. Seko SJ har även efter våra påtryckningar publicerat ett inlägg om denna kaotiska situation.

Om man upplever sig ha ett tufft schema med tunga turer ber vi er att höra av er till styrelsen för vidare granskning.

augusti 25, 2020