Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hallwylska palatsvisning

2018-11-21 @ 16:45 - 19:30

Gratis
Gratis palatsvisning för medlemmar

Hallwylska palatset

Palatsvisningen går i lugnt tempo i ett begränsat antal rum, där vi tillsammans samtalar om husets historia och familjen von Hallwyl samt tittar på föremål ur samlingarna.

Uppdraget att bygga ett vinterhem åt makarna von Hallwyl gick till arkitekt Isak Gustaf Clason. Byggnationerna påbörjades 1893 och huset stod klart 1898. Ursprungligen ville Clason att huset skulle stå där Dramaten nu är placerad, men det beviljade inte Stockholms stad.

Huset skulle fylla tre syften: att vara en bostad under vinterhalvåret, ett kontor för familjens firma och ett utrymme för grevinnans samlingar av antikviteter. Fasaden och inredningarna är utförda i historiska stilar. Vid slutet av 1800-talet var de äldre stilarna populära, därav är huset utvändigt inspirerat av och liknar spanska och italienska renässansbyggnader. Inredningen är en blandning av 16- och 1700-tal. Wilhelmina von Hallwyl ägnade mycket tid åt att möblera sitt nya hem med antikviteter.

Även om det mesta till ytan kan se gammalt ut, var huset också mycket modernt då det var nytt, med bl.a. centralvärme, centraldammsugare, elektrisk hiss och badrum. Detta skapar en alldeles speciellt fascinerande miljö.

Vid sekelskiftet 1900 var greve Walter von Hallwyl en av Sveriges rikaste personer. Han tjänade ungefär 1,4 miljoner kronor varje år; en skollärares lön var då drygt tre tusen kronor om året. Men greven hade också stora utgifter. Enbart Hallwylska palatset kostade kring 40 000 kronor per år i drift. Familjen ägde därtill flera andra byggnader. Lönerna till personalen i det Hallwylska hushållet var relativt höga i jämförelse med övriga samhället.

Makarna von Hallwyl skänkte huset på Hamngatan 4 till svenska staten 1920, men de bodde båda kvar tills de gick bort. Greven avled 1921 och grevinnan gick bort 1930.
Hallwylska museet öppnades för allmänheten redan år 1938.

Seko bjuder sina medlemmar på en guidad visning av Hallwylska palatset. Ingen föranmälan, du kan bara dyka upp.

Vi ses antingen utanför Klarabergsviadukten 49, kl: 16.45
   eller
utanför palatset på Hamngatan 4, kl: 17.15.

Välkomna!

Detaljer

Datum:
2018-11-21
Tid:
16:45 - 19:30
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:

Arrangör

Seko Klubb SJ Trafik

Plats

Hallwylska palatset
Hamngatan 4
Stockholm,
+ Google Map