Sluta hyvla – vi står redo!

Arriva har nyligen visat hur oseriösa de är som arbetsgivare genom att ha beslutat att tvinga sina anställda på Pågatågen i Skåne att gå ned från heltidstjänster till deltid på 80 procent, så kallad hyvling. Det berör 240 anställda på företaget. Tackar man nej anser Arriva att man blir uppsagd. Med detta tvingar man också de anställda att arbeta under spårtrafikens, d.v.s. branschens, kollektivavtal med sämre villkor än det nuvarande företagslokala avtalet.

 

Skulle Arrivas oseriösa och skamliga tilltag bli verklighet finns en uppenbar risk att fler järnvägsföretag följer efter. Detta måste stoppas.

 

Därför stöttar vi solidariskt våra kamrater i Skåne att fortsätta hålla ihop och förkasta Arrivas ultimatum och nu mer än någonsin hålla ihop i branschen. Vi kommer med alla de till buds stående medel att motverka arbetsgivarnas förslag och finns möjlighet så står vi också redo att driva frågan i avtalsrörelsen. Utan fredsplikt. Var så säkra på det!

 

Seko Sektion Åkande
– facket för ombordpersonal på SJ i Sthlm.

 

oktober 6, 2020